onsdag 26 juni 2013

Så dejligt - miniguide till Köpenhamn

Torvehallerne, Israels Plads

Är du på väg till Köpenhamn? Glöm Ströget, Tivoli och Centralstationen. Åk direkt till Norreport istället, och påbörja alltihop där.

Intill Norreport, på Israels Plads, ligger Torvehallerne, en riktigt maffig saluhall med delikatesser, kött, fisk, blommor, kryddor, bröd, bakverk och ännu mera att äta där eller att köpa med sig hem. Och ruskigt snyggt är det, alltsammans, så om du är det minsta intresserad av färg, form, interiör, detaljer och exponering så är du garanterad inspiration och nya idéer.

Blir du hungrig, missa inte Tapa del Toro (i Torvehallerne), en tapasbar med sagolika tapas i form av en skuren baguette-bit med olika tillbehör. Att priset (ca 25 kr styck) egentligen är lite för högt glömmer du genast när du stoppar den lilla skapelsen i munnen och den supertrevliga personalen snick-snackar om väder och vind.

Mellan Norreport och Ströget finns massor av mysiga gator med udda butiker, restauranger och caféer. Det spelar egentligen ingen roll vilken gata du väljer, men testa till exempel Fiolstraede eller den något större och folktätare Frederiksborggade, som går via Kultorvet och kryssa på smågatorna där emellan. På Kultorvet finns till exmpel Tiger, och om du är fikasugen, testa Lagkagehuset snett mittemot.

Köpenhamns äldsta loppis (som tidigare fanns på Israels plads) har flyttat till Halmtorvet på Vesterbro, och har öppet varje lördag från april, klockan 8-11. Och när du ändå är där, passa på att äta eller fika i Kodebyn (Köttbyn), ett gammalt slakteriområde som har fått liv igen, med trendiga caféer och restauranger.

Om du har gått Frederiksborggade ända ner till Ströget (gatan byter namn till Kobmagergade efter halva vägen) så ta en sväng på Söstrerne Grenes, innan du går över Ströget och istället väljer parallellgatan, Laederstraede. Där finns både Grönlycke, små antikvitetsaffärer, och andra udda och roliga butiker, inte minst Retrovilla på en tvärgata i närheten (Badstuestraede).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar